Framtidens Solel

Lika mycket elproduktion som förbrukning

Gräsmattorna är prydligt klippta. Maskinerna står i rak linje längsmed grusgården. Ljudet från surrande traktorer surrar i landskapet. Taken på kycklinganläggningen lyser med sina blänkande paneler.
– Det ska vara estetiskt snyggt på gården, säger Per Watz.

Stor anläggning

Han har nu en av Sveriges största solcellsanläggningar. Den är 2 500 kvadratmeter och genererar 400 000 kilowattimmar per år.
– Den producerar lika mycket el som vi har förbrukat på ett år, upplyser Per.

Snabbt att få allt på plats

Solcellsanläggningen började byggas i mars 2018. Tre månader senare var den i drift. Mycket gick smidigt i processen, men det var lite svårt att sälja elen.
– Nätägaren var inte van vid en så här stor anläggning, de hade inte en mätare som klarade av det, berättar Per.

Tysk mätare

Mätaren beställdes från Tyskland och kom en månad senare. Under tiden producerade och levererade solpanelerna ström på nätet.
– Nu har nätägaren varit snäll och gett tillbaka det retroaktivt, säger Per.

Maximerat bidrag

Hela anläggningen kostade 4,5 miljoner kronor. Solcellstödet täckte 30%. När Per investerade, var det riksdagsval i Sverige.
– Jag visste ju att solcellsbidrag fanns att få, men jag visste ju inte om det fanns att få efter valet (2018). Så vi passade på att göra det här medans vi visste att vi kunde få ett bidrag, berättar Per.

Smidig ansökning

Det var en smidig ansökningsprocess där det var lätt med blanketter. Per fick bra stöd från både leverantörer och myndigheter. Men han ger ändå rådet att sätta sig in branschen.
– Titta över vilken energiförbrukning har du, vilka tak har du, ta kontakt med seriösa leverantörer. Det här är någonting som du gör som ska funka i 25-30 år minst, så du behöver inte köpa den billigaste anläggningen. Se till så att det blir bra, säger Per.

Utnyttjar dagen

Hela anläggningen beräknas ha betalat igen sig på nio år. Anläggningen utnyttjar väderstrecken och plockar upp solens energi från öst, syd och väst. Det ger en jämn förbrukning över dagen och tillverkning av solel på gården.
– För det som är det absolut mest lönsammaste, det är att förbruka elen själv på gården, säger Per.

Bilden är tagen från luften. Byggnaderna har solpaneler på taket. Det är en gård.

Text och bild
Länsstyrelsen Östergötland

 

 

 

Bild uppifrån på gårdar med röda hus med solpaneler på taken