Framtidens Solel

75 solcellsintresserade företagare på solturnéns första webbinarium

Under måndagen 2 november gick det första tillfället av 2020 års solturné av stapeln. På grund av rådande omständigheter genomförs årets solturné digitalt genom fyra webbinarium under fyra måndagar i november, alltid kl. 14.00 – 15.30. Lätt att komma ihåg! Varje tillfälle har ett unikt innehåll, för att erbjuda åhörarna ett brett spektrum av nödvändig information och kunskap om solel. Gårdagens webbinarium syftade till att ge åhörarna en ökad kunskap om hur en solcellsinvestering kan gå till: Från idé till färdig anläggning.

Har du inte hunnit anmäla dig, eller vill veta mer om kommande tillfällen? Information om resterande delar av solturnén 2020 och hur du anmäler dig hittar du här.

Solceller som lutar mot solen, en blå himmel med ljusa moln syns i bakgrunden.

75 solcellsintresserade företagare fick initialt lyssna till när Framtidens Solels projektkoordinator från Örebro län, Ylva Gullberg, berättade om hur resan mot en solcellsinvestering kan inledas. Hon gav handfasta tips och råd om bra informationskällor, vilken rådgivning som finns att ta del av och vilka affärsmodeller som kan vara intressanta. Hur avkastning genereras från investeringen kommer Bengt Stridh berätta mer om nästa vecka, 9 november, under solturnéns andra tillfälle. Ylva berättade även om vad en framtida solcellsinvesterare bör tänka på vid planering och utformning av en solcellsanläggning med avseende på placering och storlek, och kortfattat om vad en kan tänka på gällande säkerhet. Under solturnéns tredje tillfälle, 16 november, kommer Mikael Carlson från Elsäkerhetsverket berätta mer om säkerhet kopplat till den elektriska installationen av anläggningen.

Ylva Gullberg, Projektkoordinator Örebro län

För att ta resan i mål tog den erfarne och kunnige solcellsinstallatören Christer Rygaard, VD för Sunny Future, vid efter Ylvas presentation. Christers erfarenhet från flertaletsolcellsinstallationer översattes till ett föreläsningsmaterial som utbildade inbjudna företagare om bland annat vilka krav du kan/bör ställa på din solcellsinstallatör, och vilka delar av installationen som är kundens egna ansvarsområden. Vilka faktorer är viktiga att behandla i ett avtal mellan installatör och kund? Finns det några ”deal-breakers”? Avslutningsvis förklarade Christer om hur en typisk installation går till, från byggstart till driftsättning. Under solturnéns fjärde och sista tillfälle, 23 november, kommer Mats Karlström från Ferroamp föreläsa om hur en mer otypisk installation, inklusive likström och batterier, kan utformas.

Christer Rygaard framför en solcellsanläggning

Stort tack till Ylva och Christer! Framtidens solel hoppas att åhörarna uppskattade tillfället, och tog med sig bra lärdomar och en ökad kunskap ”hem”. Vi hoppas naturligtvis också att vetgirigheten ökade att så många som möjligt kommer hänga med på resterande delen av solturnén:

  • 9 november: Ekonomi, lönsamhet och stöd
  • 16 november: Byggnadstekniska aspekter och säkerhet
  • 23 november: Byggnadens energisystem

Missade du tillfället? Ingen fara, fram till 16 november kommer du kunna se webbinariumet på vår youtube-kanal.