Framtidens Solel

Stort intresse för ekonomi och lönsamhet!

Att lönsamhet och ekonomi är en högst intressant och viktig fråga för ett litet eller medelstort företag är knappast någon nyhet. Ständigt arbete med att minimera kostnader kopplade till den dagliga verksamheten, löpande driftskostnader och att göra genomtänkta, hållbara och långsiktiga investeringar är vardag för en företagare. Detta förtydligades under gårdagens webbinarium med Bengt Stridh om Ekonomi, lönsamhet och stöd kopplat till en solcellsinvestering, då inte mindre än 139 (!) deltagare lyssnade. Som avrundning berättade Johan Malmqvist, Personlig tränare, om varför han som småföretagare valde att investera i solceller.

Webbinariet var det andra av fyra som Framtidens Solel genomför under Solturnén 2020. Har du inte hunnit anmäla dig till de återstående tillfällen, eller vill veta mer om dem? Information om resterande delar av solturnén 2020 och hur du anmäler dig hittar du här.

Bengt Stridh har föreläst om lönsamhet och avkastning i samarbete med Framtidens Solel tidigare. Senast i somras föreläste han om hur lantbrukare specifikt kan arbeta för att genera avkastning från en solcellsinvestering. Under denna föreläsning valde Bengt att flytta fokus från en specifik målgrupp, och tala mer generellt om vilka möjligheter företagare har för att göra en god investering i solceller. Under dagens tillfälle valde Bengt att inleda med en nulägestolkning av den investeringskalkyl som Mälardalens Högskola tog fram 2016. Vad har hänt sedan dess? Vilka antaganden kan förbättras eller justeras för att svara bättre mot dagens förutsättningar gällande priser på el och solceller? Vidare analyserades och diskuterades framtiden på elmarknaden och en presentation om hur stödsituationen kan komma att se ut för 2021: Frågor om hur investeringsstödet kommer att utformas, hur elpriset kan komma att variera och vilka fler faktorer som spelar in lyftes och besvarades. Efterföljande frågestund med Bengt kretsade kring lagring, elpris, förändrad lagstiftning på elmarknaden och framtida stödnivåer.

 Solceller på ett fält.

Som avslutning lyftes Johan Malmqvist fram som ett gott exempel på hur en liten företagare kan göra en stor insats för klimatet genom att investera i förnyelsebar energi. Johan är personlig tränare och driver en mindre idrottsanläggning. Våren 2020 valde Johan att investera i solceller och uppskattar att anläggningens självförsörjningsgrad är cirka 30 – 40 procent. För att ytterligare förstärka sitt klimatarbete har Johan även valt att investera i laddningsplatser för elbilar. Johan motiverar sin investering med att hållbarhet genomsyrar hela hans verksamhet: från att generera livskvalité hos sina kunder genom träning och hälsa, till att göra gott för klimatet på ett globalt plan. En riktig solcellshjälte!

Stort tack till Bengt och Johan! Nästa vecka rullar Solturnén vidare med en föreläsning om Byggnadstekniska aspekter och säkerhet. Medverkar gör Jon Malmsten från Aktea och Mikael Carlson från Elsäkerhetsverket.
Varmt välkomna!

  • 16 november: Byggnadstekniska aspekter och säkerhet
  • 23 november: Byggnadens energisystem

Missade du tillfället? Ingen fara, fram till 23e november kommer du kunna se webbinariet på vår youtube-kanal.