Framtidens Solel

Solturnén 2021 -avfallshantering och andrahandsmarknaden av solceller

Under måndagen den 10 maj hölls det andra tillfället av solturnén 2021, om avfallshanteringen och andrahandsmarknaden av solceller. Det var runt 40 deltagande under webbinariet och vi fick under detta tillfället lyssna till tre olika kunskapsgivande och intressanta föreläsningar.

Först ut att föreläsa var Fredrik Benson från Elkretsen. Fredrik förklarade vad producentansvar vid tillverkning av solceller innebär samt hur man kan hantera solceller som avfall. Fredrik avslutade med att prata om hur framtidens avfallshantering av solceller kan komma att se ut.

Sedan fick vi lyssna till Felicia Elmström, utvecklingsledare på Region Örebro. Felicia sammanfattade ett examensarbete om återvinning av solcellsmoduler, författat av Stephanie Andersson. Ett imponerande examensarbete som gav oss många nya insikter, bland annat hur svårt det är att separera solcellernas olika komponenter från varandra under återvinningsprocessen.

Avslutningsvis fick vi höra om hur det gick till när Camilla Winqvist, solcellsinstallatör och miljöstrateg i Heby kommun installerade en begagnad solcellsanläggning. Tidigare föreläsare hade en mer teknisk utgångspunkt medan Camilla pratade om hennes personliga upplevelser. Camilla sammanfattade hennes erfarenheter av att installera en begagnad solcellsanläggning och menar att det är en bra investering ur flera perspektiv. Det är bland annat ett bra resursutnyttjande och mer ekonomiskt lönsamt. Camilla gav oss en inspirerande föreläsning som praktiskt förklarade vad man bör tänka på vid installation av en begagnad solcellsanläggning.

Framtidens solel vill tacka både talare och deltagare för ett givande och intressant webbinare!

Intresserad av Solturnén 2021? Läs mer och anmäl dig till det sista tillfället här

Missade du detta tillfället av solturnén 2021? Ingen fara!
Här nedan kan du ta del av presentationerna från respektive talare. Du kan också fram till och med den 25/5-21 se hela webbinariet på Youtube.