Framtidens Solel

Föreningar och socialt företagande

Många föreningar har störst elbehov dagtid och är i drift under sommaren när solceller producerar som mest. Det innebär att det ofta finns goda förutsättningar för solel för verksamheter kring socialt företagande såsom idrottsföreningar, församlingshem och andra föreningar och samlingslokaler. Vissa lokala föreningar kan dessutom få bidrag för en klimatsmart omställning.

Referensexempel

Referensexempel: Viagården, Vintrosa

För 25 år sedan bildades Föreningen Folkets hus Vintrosa för att ta över och driva verksamhet i Viagården. Idag finns i byggnaden ungdomsgård, LAN, uthyrningsverksamhet, konstnärskurser – och på taket en solcellsanläggning.

Solcellerna på ICA i Stora Mellösa matchar butikens kylbehov året runt

På den lokala ICA-butiken i Stora Mellösa har en solcellsanläggning satts upp på den hyrda fastigheten. Under sommaren, när butiken har som högst energibehov, är då som anläggningen producerar som allra mest. Under 2020 producerade solcellsanläggningen ungefär 50 000 kWh.

Läs mer via länken nedan.

Referensexempel: SMÅ IF

Med 72 solpaneler på klubbhuset redan 2015 var SMÅ IF troligen den första idrottsföreningen i Sverige med en solcellsanläggning. Deras solcellsanläggning går främst till att värma vatten till duscharna under sommaren och har också inspirerat fler att skaffa solceller.

Referensexempel: Lindesbergs Hotell & Stugby

Lindesbergs golfklubb expanderade sin verksamhet till hotell och stugby och installerade solceller som en del av ett större hållbarhetskoncept. Med solcellerna har nu stugbyn halverat sina elkostnader.