Framtidens Solel

Stall och ridhus

De flesta stall och ridhus har stora tak och goda möjligheter för att installera solpaneler. Nedan kan du läsa om inspirerande referensexempel från stall och ridhus som har installerat solpaneler och börjat producera egen solel.

Örebro Ridsport blir näst intill helt självförsörjande på solel

Örebro Ridsport är en liten butik ute på landet som säljer häst- och ryttarutrustning sedan 2017. Anki Winge driver själv den enskilda firman och för henne är det viktigt att verksamheten bedrivs genom ett grundligt miljöarbete och en god djurhållning. Med ett stalltak i söderläge blev därför en solcellsinstallation ett självklart nästa steg i miljöarbetet.

På stalltaket till Örebro Ridsport finns 76 stycken solpaneler som ska täcka nästan hela gårdens elbehov.

Enligt Anki själv finns det inget mer optimalt än att installera solceller på ett stalltak, där den producerade elen kan användas till både butiken, stallet och bostadshuset. Via länken nedan kan du läsa mer om Örebro Ridsports satsning på solel!

Sörgården ridhus energieffektiviserar med hjälp av solceller och LED-belysning

Sörgården i Degerfors är en jordbruksfastighet på 25 hektar som ägs av Anders och Eva Persson. På gården driver Lovisa Larsson ridskolan Lovisas Ponnystall för barn i åldrarna 3-11 år, där dryga 100 elever rider varje vecka. Med en hög elförbrukning på gården undersökte Andres och Eva olika möjligheter för energieffektivisering, och slutligen föll sig valet självklart att installera solceller på det stora ridhustaket.

Solcellsanläggningen på Sörgårdens ridhus är på nästan 50 kilowatt och täcker gårdens halva elbehov.

Att vara solelsproducent har fungerat etthundra procent bekymmersfritt. Det är en lönsam investering då solcellspriserna går ner, medan elpriserna går upp.

Anders Persson, Sörgårdens ridhus

I samband med installeringen av solcellsanläggningen observerade Anders att en stor del av elförbrukningen kommer ifrån belysningen i ridhuset, vilket snabbt kunde åtgärdas genom att byta ut alla armaturer till LED. Läs mer om Sörgården ridhus satsning på solel via länken nedan!