Framtidens Solel

Innovativa solcellslösningar

Solceller finns i mängder av färger och former, och ständigt utvecklas nya typer och användningsområden som gör att solceller kan användas på fler ställen. Här är exempel på några lite mer innovativa solcellslösningar. Visste du att du kan ha solceller här?

Ordlista

  • Glas/glas-solceller: solpaneler med en glasskiva som mekaniskt skydd både framför och bakom solcellerna. Eftersom skyddet är transparent kan solpanelerna då göras semitransparenta eller färgade. En eller båda sidorna kan också göras i plast istället för glas.
  • Semitransparenta solceller: solceller i glas eller plast där en viss mängd av ljuset släpps förbi solcellen och materialet alltså är delvis genomskinligt och delvis tar upp solljus för elproduktion.
  • Färgade solceller: tunnfilmssolceller som bara tar upp vissa våglängder av ljuset för elproduktion och därför får olika färger istället för att vara svarta eller mörkt blå.
  • Byggnadsintegrerade solceller: solceller som ser ut som eller är en del av byggnaden istället för att monteras utanpå.

Carport

Du kan ha solceller som tak på din carport. Solelen kan du använda för att ladda din elbil eller inne i huset.

Foto: Sunsolutions

Solcellsfasader

Solceller kan användas som byggmaterial för fasader. Med semitransparenta solceller tar solcellerna upp en del av ljuset och producerar el medan en del av ljuset släpps igenom, och med olika färger öppnar det upp för nya designmöjligheter. Dessutom fungerar solcellerna som solavskärmning och ger bättre inomhusmiljö än med vanliga glasrutor.

Foto: Sunsolutions

Takintegrerade solceller

Istället för att ha solceller ovanpå taket kan du också ha solceller som integreras som en del av taket, eller faktiskt utgöra själva taket. Det finns solceller som ser ut som takpannor och kan läggas på samma sätt som takshingel, eller solcellsmoduler som byggs ihop till att vara ett tak som helt utgörs av solceller. Med byggnadsintegrerade solceller kan du ersätta material som du annars skulle behöva för taket, därför passar det extra bra då taket behöver renoveras.

Foto: Sunsolutions

Balkongräcken

Solceller kan användas på balkongräcken eller som en del av själva räcket. Med semitransparenta, färgade solceller kan det lyfta en annars kanske tråkig husvägg. Eftersom modulerna är vertikalt orienterade passar det särskilt bra för att fånga ljuset när solen står lågt på himlen, vilket gör det perfekt för nordliga breddgrader.

Växthusglas

Glas/glas-moduler kan också ersätta glaset i växthus. Med olika transparens (mellanrum mellan cellerna) kan du välja hur mycket solljus du vill att solcellerna ska ta upp och hur mycket du vill släppa in i växthuset.

Här finns ett infoblad med exempel på solceller som växthusglas »