Framtidens Solel

Nytt hus – troligen utan solceller

Efter att ha tittat igenom ett tiotal hemsidor där husleverantörer presenterar sina hus kan jag konstatera att solceller inte är något man lägger på förstasidan. På flertalet sidor går det inte ens att hitta vid aktivt sökande men hos några hittar man det under rubriken tillval eller liknande.

Bilden visar en modern villa med pool.

Vi som arbetar med frågor om solel i någon form tänker gärna att åtminstone de flesta nya byggnader kunder förses med solceller direkt. Det verkar enklast att helt enkelt ta med dem från början. När målsättningen med byggnader framöver är att de ska använda så lite energi som möjligt och kanske ännu hellre lämna ifrån sig energi borde solceller vara med överallt.

Varför är det då inte så? Beror det på konsumenter som är utmattade efter att ha valt ytterdörrar, golvbeläggning, badrumsskåp och annat eller beror det på att husleverantören tänker att det inte är ett så intressant tillval för köparen? Eller är energi helt enkelt en mindre intressant fråga för alla som köper och säljer hus?

Jag tänker att företagen som säljer hus skulle kunna bidra till att fler köpare tänker ett varv på solceller genom att lyfta fram det som en långsiktig investering i huset. För så kan man se det, en lönsam åtgärd som minskar risken med att äga hus. Beroendet av inköpt el minskar och husägaren behöver inte tänka så mycket på hur det blir med elpriser framöver.

Framöver kommer vi att titta närmare på frågorna ovan för att få veta lite mer om vad husleverantörer respektive husköpare tänker kring solel.

Jenny Lundgren

Projektledare
Energikontoret Östra Götaland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *